Natuur op de Azoren

De meeste toeristen kiezen voor de Azoren om de rust, de prachtige natuur en om walvissen en dolfijnen in het echt te zien. En natuurlijk is de archipel een paradijs voor wandelaars. De Azoren zijn van vulkanische oorsprong. Dit zie je bijvoorbeeld heel goed in de plaats Furnas op São Miguel, waar je de hete stoom letterlijk uit de grond ziet komen. De aarde is er zo warm dat er zelfs maaltijden in worden gestoofd. Op verschillende plaatsen tref je tevens natuurlijke warmwaterbaden, een genot om in te badderen.

De Azoren zijn heel groenDe Azoren ogen zeer groen. Deze foto maakten we tijdens een wandeling langs de kust op São Miguel.

De laatste vulkaanuitbarsting was de Capelinhos vulkaan in 1957 op Faial. De vulkaan Pico (2351 meter) is de hoogste vulkaan van de Azoren. Het klimaat op de Azoren is mild en regenachtig waardoor de eilanden mooi groen ogen. Ongeveer 10% van de eilanden zijn bebost. In het oosten van São Miguel en in de hooglanden van Pico, Terceira en Flores tref je nog steeds het oorspronkelijke laurierbos. Op de eilanden komen planten en dieren voor die nergens anders ter wereld voorkomen. Bijvoorbeeld de priolo. Deze bedreigde vinkensoort komt alleen maar op São Miguel voor.

D-Reizen
Caloura Resort Azoren

Tip! Hotel Terceira Mar

Géén boekingskosten!

Het Terceira Mar hotel heeft een schitterend panoramisch uitzicht en is zeer stijlvol ingericht. Het heeft een prima ligging nabij het centrum van Angra do Heroísmo op het eiland Terceira. Bij het hotel is een heerlijk groot buitenzwembad, een verwarmd binnenzwembad, sauna, Turks stoombad en bubbelbad! Bij deze vakantie is een huurauto ingebrepen. Beoordeeld met een 8.4! 

Meer info & Boeken

Landschap

Het landschap van de Azoren is zeer divers. Je treft er onder andere prachtige bossen maar ook kratermeren, vulkanen, heuvellandschappen, vulkaangrotten, bloemenvelden, onderwatergrotten, kustvlakten (fajãs) en zwavelbronnen. Sommige vulkaangrotten mogen door toeristen worden bezocht. Veel gebieden van de eilanden, met name de kust, zijn beschermend natuurgebied. De eilanden Flores, Graciosa en Corvo zijn door ENESCO erkend als Wereldbiosfeerreservaten.

Het landschap van de Azoren.Het landschap van de Azoren is heel divers.

Fauna

In de kratermeren zwemmen vissen zoals karpers en forellen. In de zee rondom de Azoren komen honderden verschillende vissoorten voor. En natuurlijk zijn er ook zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen te spotten. Veel toeristen komen speciaal voor de walvissen naar de archipel. Op de Azoren is het zelfs mogelijk om met wilde dolfijnen te zwemmen.

Gelukkig komen op de eilandengroep geen gevaarlijke dieren voor. Je zult dus bijvoorbeeld geen giftige slagen tegenkomen. Vogelliefhebbers raken op de Azoren niet uitgekeken. De priolo is een vinkensoort en komt alleen nog maar voor op de Azoren. Helaas zijn er nog maar ongeveer 400 van die in een beschermde zone leven op São Miguel. Andere vogelsoorten zijn onder andere roodborstjes, kanaries, buizerds, futen, vinken, houtduiven, lijsters, zwartkoppen, kiekendieven, mussen, gele kwikstaarten en ijsvogelsoorten.

Excursie Dagtour met lunch op de Azoren

Tip! Excursie: Het westen van São Miguel: daguitstap met lunch

Vanaf 's morgens 9.00 uur staat jouw dag in het teken van avontuur! Vandaag zie je alle highlights van het eiland São Miguel met onder andere het Fogo Meer (Lagao Fogo) Sete Cidade en Caldeira Velha. Je bezoekt ook de stad Ribeira Grande. Een gids vertelt je alles wat je wilt weten over de natuur en geschiedenis van het eiland. Tussen de middag is er tijd voor een traditionele Azoriaanse lunch met drankje naar keuze en een lekker desert. Een zeer complete dag! Beoordeeld met 4.9 uit 5.0 sterren!Meer info & Boeken

Op de eilanden vind je verder veel hazen en konijnen maar ook de koe is ruim vertegenwoordigd. Het enige natuurlijke zoogdier op de Azoren is een inheemse vleermuis (Nyctalus azoreum). Dit is een hele bijzondere vleermuis omdat dit de enige vleermuissoort ter wereld die overdag actief is. Helaas wordt deze vleermuis ernstig bedreigd en is daarom een beschermde diersoort. Op São Miguel kun je dit bijzondere zoogdier tegenkomen.

Flora

Op de Azoren komen momenteel ruim 1300 plantensoorten voor. Veel plantensoorten zijn verdwenen na de kolonisatie. Echter zijn er weer nieuwe plantensoorten 'ingevoerd' in de 18e en 19e eeuw. Ongeveer 2/3 van de huidige plantensoorten groeiden oorspronkelijk niet op de eilanden.

Wandelen op São MiguelOp de Azoren komen ongeveer 1300 plantensoorten voor.

De meest voorkomende plantsoorten zijn de hortensia en de Japanse ceders. In de kuststreek tref je voornamelijk grassen en op wat grotere hoogtes kom je veel bosbessenstruiken zoals de jeneverbes en laurier. Kom je boven de 1000 meter dan zie je vooral mossen en varens. Op het grootse eiland São Miguel tref je diverse plantages. Zoals bijvoorbeeld tabak- en theeplantages.

Aanbiedingen
TUI Wil jij voordelig op vakantie naar de Azoren? Bekijk de aantrekkelijke aanbiedingen bij TUI!
Excursies
Logo Get Your GuideZwemmen met dolfijnen? Of wil je walvissen zien? Boek deze bijzondere excursies bij Get Your Guide!
Autohuur
Sunny CarsBoek nog voor je vakantie begint jouw ideale huurauto bij Sunny Cars. Thuis, gemakkelijk vanuit je luie stoel.
Reisgidsen
Logo Bol.comGa goed voorbereid naar de Azoren en neem een reis- of wandelgids mee! Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Tip! Pedras Do Mar Resort

Luxe 5-sterren Pedras Do Mar Resort Azoren
Beoordeeld met een 8.9!

Het prachtige Pedras Do Mar op het eiland São Miguel is geopend sinds 2016 en ligt direct aan zee! Het is een heerlijk luxe hotel en ook het uitzicht is zeker 5 sterren waard! De inrichting van het hotel bestaat veelal uit natuurlijke materialen en kleuren en is dan ook zeer sfeervol. Vanuit dit hotel is het zelfs mogelijk om dolfijnen te zien zwemmen in zee!
Meer info en boeken

Tip! Excursie Walvissen & dolfijnen spotten

Excursie Walvissen zien op de Azoren Beoordeeld met een 4.5 uit 5.0!
Er zijn maar weinig andere plekken waar je zo'n grote kans hebt om walvissen te zien als op de Azoren. Tijdens deze excursie ga je met een boot op expeditie onder begeleiding van een gids om walvissen en dolfijnen te bekijken,Wat een avontuur! Meer info en boeken

Tip! Wandelgids Azoren

Wandelgids Azoren Beoordeeld met een 3.8 uit 5!
Zelden waren wij op een plek waar je zo mooi kunt wandelen als op de Azoren. Wij maakten verschillende wandelingen die beschreven stonden in deze gids en kwamen op de mooiste plekjes. De beschrijvingen klopten uitstekend, deze gids is echt een aanrader! Meer info & boeken
Bekijk de last minutes bij onze partners:
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij
  • Eliza was here
  • D-Reizen
  • D-Reizen
  • Style in Travel Azoren
  • Voja Travel Azoren