De meeste toeristen kiezen voor de Azoren om de rust, de prachtige natuur en om walvissen en dolfijnen in het echt te zien. En natuurlijk is de archipel een paradijs voor wandelaars. De Azoren zijn van vulkanische oorsprong. Dit zie je bijvoorbeeld heel goed in de plaats Furnas op São Miguel, waar je de hete stoom letterlijk uit de grond ziet komen. De aarde is er zo warm dat er zelfs maaltijden in worden gestoofd. Op verschillende plaatsen tref je tevens natuurlijke warmwaterbaden, een genot om in te badderen.
Tip! Ontdek de unieke natuur van de Azoren met een eilandhop-vakantie!
Bij onze partner Journaway vind je een prachtig aanbod aan avontuurlijke eilandhop-arrangementen.
Boek nu een vakantie eilandhoppen op de Azoren met korting bij Journaway!
De Azoren ogen zeer groen. Deze foto maakten we tijdens een wandeling langs de kust op São Miguel.
De laatste vulkaanuitbarsting was de Capelinhos vulkaan in 1957 op Faial. De vulkaan Pico (2351 meter) is de hoogste vulkaan van de Azoren. Het klimaat op de Azoren is mild en regenachtig waardoor de eilanden mooi groen ogen. Ongeveer 10% van de eilanden zijn bebost. In het oosten van São Miguel en in de hooglanden van Pico, Terceira en Flores tref je nog steeds het oorspronkelijke laurierbos. Op de eilanden komen planten en dieren voor die nergens anders ter wereld voorkomen. Bijvoorbeeld de priolo. Deze bedreigde vinkensoort komt alleen maar op São Miguel voor.
Het Terceira Mar hotel heeft een schitterend panoramisch uitzicht en is zeer stijlvol ingericht. Het heeft een prima ligging nabij het centrum van Angra do Heroísmo op het eiland Terceira. Bij het hotel is een heerlijk groot buitenzwembad, een verwarmd binnenzwembad, sauna, Turks stoombad en bubbelbad! Bij deze vakantie is een huurauto ingebrepen. Beoordeeld met een 9.1!
Meer info & BoekenHet landschap van de Azoren is zeer divers. Je treft er onder andere prachtige bossen maar ook kratermeren, vulkanen, heuvellandschappen, vulkaangrotten, bloemenvelden, onderwatergrotten, kustvlakten (fajãs) en zwavelbronnen. Sommige vulkaangrotten mogen door toeristen worden bezocht. Veel gebieden van de eilanden, met name de kust, zijn beschermend natuurgebied. De eilanden Flores, Graciosa en Corvo zijn door ENESCO erkend als Wereldbiosfeerreservaten.
Het landschap van de Azoren is heel divers.
In de kratermeren zwemmen vissen zoals karpers en forellen. In de zee rondom de Azoren komen honderden verschillende vissoorten voor. En natuurlijk zijn er ook zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen te spotten. Veel toeristen komen speciaal voor de walvissen naar de archipel. Op de Azoren is het zelfs mogelijk om met wilde dolfijnen te zwemmen.
Gelukkig komen op de eilandengroep geen gevaarlijke dieren voor. Je zult dus bijvoorbeeld geen giftige slagen tegenkomen. Vogelliefhebbers raken op de Azoren niet uitgekeken. De priolo is een vinkensoort en komt alleen nog maar voor op de Azoren. Helaas zijn er nog maar ongeveer 400 van die in een beschermde zone leven op São Miguel. Andere vogelsoorten zijn onder andere roodborstjes, kanaries, buizerds, futen, vinken, houtduiven, lijsters, zwartkoppen, kiekendieven, mussen, gele kwikstaarten en ijsvogelsoorten.
Op de eilanden vind je verder veel hazen en konijnen maar ook de koe is ruim vertegenwoordigd. Het enige natuurlijke zoogdier op de Azoren is een inheemse vleermuis (Nyctalus azoreum). Dit is een hele bijzondere vleermuis omdat dit de enige vleermuissoort ter wereld die overdag actief is. Helaas wordt deze vleermuis ernstig bedreigd en is daarom een beschermde diersoort. Op São Miguel kun je dit bijzondere zoogdier tegenkomen.
Op de Azoren komen momenteel ruim 1300 plantensoorten voor. Veel plantensoorten zijn verdwenen na de kolonisatie. Echter zijn er weer nieuwe plantensoorten 'ingevoerd' in de 18e en 19e eeuw. Ongeveer 2/3 van de huidige plantensoorten groeiden oorspronkelijk niet op de eilanden.
Op de Azoren komen ongeveer 1300 plantensoorten voor.
De meest voorkomende plantsoorten zijn de hortensia en de Japanse ceders. In de kuststreek tref je voornamelijk grassen en op wat grotere hoogtes kom je veel bosbessenstruiken zoals de jeneverbes en laurier. Kom je boven de 1000 meter dan zie je vooral mossen en varens. Op het grootse eiland São Miguel tref je diverse plantages. Zoals bijvoorbeeld tabak- en theeplantages.